“La bellesa importa. No és només una cosa subjectiva,
sinó una necessitat universal dels éssers humans” ( Robert Scruton )
A Catalunya tenim aproximadament unes 3.600 plantes autòctones, algunes endèmiques, és a dir, úniques al món, de les quals un 9 % aproximadament estan amenaçades. S’estima que 37 de les 109 classificades en perill d’extinció, podrien desaparèixer en molt poc temps.
Deia Albert Einstein que tot allò que l’home ignora no existeix per a ell, per això l’univers de cadascú es limita a la mida del seu coneixement. I no es pot lluitar per defensar allò que ignorem que existeix.
El llibre “Ars et Flora“ neix com el primer pas d’un projecte que vol donar a conèixer, i transmetre més enllà de l’àmbit purament científic, la situació de les plantes que estem a punt de perdre i les causes profundes d’aquesta situació, fent arribar la urgència de la necessitat de protegir-les davant la crisi mediambiental que patim de forma atractiva, compromesa i responsable, posant l’accent tant en els aspectes ètics com en els estètics.
Un projecte col·laboratiu que ens ha engrescat a començar a treballar convençuts que l’esforç valdrà la pena i que aconseguirem fer possible el llibre amb el suport de tots vosaltres mitjançant la campanya de micro mecenatge que endegarem aviat.
El nostre projecte pretén utilitzar l’art com a via de comunicació perquè bàsicament l’art és la dedicació principal de la major part de nosaltres, però un art compromès amb la realitat, amb l’objectiu d’implicar el públic i establir un diàleg directe no amb clients i consumidors, sinó amb col·laboradors que participin del procés i comparteixin amb nosaltres els objectius.
El 2015, l’ONU va aprovar l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí per millorar la vida de tothom, sense deixar ningú enrere. L’Agenda compta amb 17 objectius de desenvolupament sostenible, que inclouen des de l’eliminació de la pobresa fins al combat al canvi climàtic, l’educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de les nostres ciutats. Des d’Ars et Flora donem suport a l’Agenda 2030 i estem fermament compromesos amb alguns dels objectius:
ODS 15: Preservació de la biodiversitat i de la vida i els ecosistemes terrestres, enfocant-nos en la salvaguarda del patrimoni vegetal identificant les especies que requereixen atenció urgent i fent el possible per aturar la destrucció dels seus hàbitats naturals.
ODS 4: Educació de qualitat.
No es pot lluitar per defensar allò que ignorem que existeix. Tant el llibre, com les exposicions, com les xerrades i accions formatives que pretenem posar en marxa estan orientades a informar i formar, facilitant l’accés a informació que per la dinàmica dels mercats i els mitjans de comunicació queda restringida en molts casos a àmbits científics quan haurien de ser de domini públic, i perquè pretenem sensibilitzar sobre el impacte d’hàbits que tenen un incidència greu en la flora i que moltes vegades no corregim per simple desconeixement.
ODS 12 Producció i consum responsable promocionant la gestió sostenible, l’ús eficient dels recursos naturals i la gestió ecològicament racional dels productes químics en les pràctiques de producció i consum per minimitzar el seu impacte sobre la flora en general i sobre la flora amenaçada en particular.
ODS 17 Alianza per assolir objectius. La nostre metodología de treball implica el foment de les activitats de treball en equip i de cooperació tant internament, com amb escoles, espais educatius, organitzacions, associacions i ciutadania organitzada que treballa per la protecció de la flora, així com amb el sector privat.
Compartir coneixements, experiència i recursos es el que ha de permetre crear consciencia del patrimoni vegetal del que som responsables i fomentar la responsabilitat social de les empreses en aquest àmbit.
Registra’t directament a VERKAMI
i t’avisarem quan comenci la campanya.